Един от главните преговарящи, представляващи Украйна в блокираните мирни

...
  Един от главните преговарящи, представляващи Украйна в блокираните мирни
Коментари Харесай

Киев иска думата "руснаци" да бъде изтрита от паметта

  Един от основните договарящи, представляващи Украйна в блокираните мирни договаряния с Русия, прикани думата " руснаци " да бъде изтрита от паметта на хората в районите в източната и южната част на страната, които са под контрола на Москва, откакто бъдат отвоювани от Киев.

Пред украинската телевизия ICTV Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на президентската канцелария на Украйна, съобщи, че главният приоритет на Украйна сега е " освобождението на Херсонска и Запорожка област в южната част на страната, и то по допустимо най-твърдия метод във връзка с сътрудниците и съветските войски ".

Завладяването на регионите би помогнало на Киев да си възвърне достъпа до Азовско море - нещо, от което Украйна " несъмнено се нуждае ", счита съветникът.

 

Подоляк споделя още, че желае думата " руснаци " да бъде забравена и да остане в историята в Харковска област, която граничи с Русия и където Киев води контраатака, както и в Луганска и Донецка област, които бяха приети за самостоятелни от Москва в края на февруари. Той добави, че в случай че украинските военни си върнат Донбас, желае " всички тези незаконни детайли, наричащи себе си тамошни управляващи, да изчезнат, физически да изчезнат ".

 

 

Мирните договаряния сред Москва и Киев, в които Подоляк взе участие интензивно, започнаха в края на февруари, малко откакто Русия атакува прилежащата страна. През март се организираха няколко кръга от диалози в Беларус, както и посредством видеовръзка, като и двете страни регистрираха непретенциозен прогрес.

 

Двете делегации се срещнаха в Истанбул на 29 март, като на идващия ден основният договарящ на Русия, Владимир Медински, съобщи, че Украйна се е съгласила по принцип да стане неутрална страна, да се откаже от желанието си да се снабди с нуклеарно оръжие и да организира военни учения единствено със единодушието на държавите-гаранти, в това число Русия.

 

В началото на април обаче, откакто в град Буча бяха открити всеобщи гробове, Киев упрекна съветските войски, които са държали региона, в осъществяване на жестокостите. Президентът Владимир Зеленский съобщи, че " закононарушенията против цивилни жители съществено затрудняват по-нататъшния разговор ". Русия отхвърля да е забъркана и упорства, че ужасяващите подиуми в Буча са инсценирани от украинските сили, с цел да се показват като дело на оттеглящите се съветски войски. Москва също по този начин твърди, че украинските публични лица сами са се отклонили от някои от основните точки, контрактувани в Истанбул.

 

На 12 април съветският президент Владимир Путин съобщи, че мирните договаряния " са се върнали в задънена улица ", откакто Украйна отхвърли да признае Крим за съветски, а републиките в Донбас - за самостоятелни.

 

 В началото на май украинският вестник " Украинска истина " (УП) разгласява репортаж, съгласно който точно визитата на министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън в Киев на 9 април е окуражило украинското управление и го е предиздвикало да се откаже от опитите за спокойно разрешаване на спора. Според изданието, което се базира на близки до Зеленский чиновници, Джонсън е дал ясно да се разбере, че Западът е срещу Украйна да подпише каквото и да е съглашение с Русия.

В четвъртък съветският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко уточни, че Русия е подготвена да възобнови договарянията, като добави, че точно " нашите украински сътрудници " са отсрочили договарянията.

  © AFP / Yasin Akgul/AFP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР